CYCLUS

JORDEMODER & SCANNINGSKLINIK v. Pia Zilstorff

Ultralydsscanning er idag et vigtig redskab i graviditeten, når man ønsker at danne sig et billede af, hvad der sker inde i livmoderen i forbindelse med fosterdiagnostik,  og så giver ultralydsscanninger mulighed for at følge barnets liv og udvikling i livmoderen.

Ultralyd er lydbølger med en frekvens så høj , at de ikke kan høres af det menneskelige øre. Ultralyd gør det muligt at danne billeder af indre organer og dermed også af livet i livmoderen.

Lydbølgerne sender via scanneren, gennem lydhovedet en ganske tynd stråle af lydimpulser og afhængig af, hvad lydbølgerne rammer, sendes forskellige signaler tilbage. Disse tilbagesendte lydbølger omdannes til billeder af barnet, via scannerens computer og til en TV-skærm. På den måde kan du se og opleve livet i livmoderen.

I 2004 fik vi som den første jordemoderklinik i Danmark mulighed for at scanne med 3D og 4D ultralyd og dermed at følge barnets liv i livmoderen visuelt. Ved en 3D 4D scanning anvendes de samme lydbølger, som ved en almindelig 2D scanning. Det er computerens store regnekraft, der gør det muligt at omdanne lydbølgerne til billeder af barnet. Når det i dag er muligt for os at lave så flotte billeder af det ufødte barn i 3D, skyldes det en blanding af teknologi, kompetencer og de mange mange timer vi har siddet med scannerhovedet på de gravide maver.

Er ultralyd farligt?

Nej. Ultralyd er ikke farligt. Der er lavet talrige undersøgelser og forsknings projekter om brugen af ultralyd skulle være farligt for fostret. Faktum er, at det aldrig er påvist at ultralyd skulle være skadeligt for fostret.

Forskellen på 2D og 3D ultralydsscanning ?

Frekvensen af lydbølger er den samme.Ved den almindelige 2d scanning sendes lydbølgerne lige ned i en række, på den måde kommer der et todimensionelt ultralydsbillede.
Ved 3D/4D scanningen sendes der en række af lydbølger i et sweep hen over babyen sådan at man får dybden med og dermed et mere virkeligt billede. Det er samme frekvens af lydbølger til både 2D, 3D og 4D scanning. Det er computeren, der genererer ultralyden til billeder.

Vores scanner

Vi scanner med en Volusson fra GE Healthcare, den er udviklet af verdens førende eksperter i 3D og 4D teknologien. Scanneren er specielt udviklet til blandt andet graviditetsscanninger og scanninger i 3D og 4D. Scanneren er tilsluttet en 40″ stor fladskærm, så I nemt kan følge hele scanningssekvensen tæt på. Brugen af ultralyd hos gravide udvikler sig konstant, og vi deltager løbende i kurser og konferencer for at sikre at viden og kompetencer er helt ajour med de faglige anbefalinger og de mulighder som teknologien giver.